On the first part of a cyclists journey, the cyclist's speed was constant at 22km/h. On the second part of the journey, the cyclist's speed was constant at 33km/h. The total average speed of the cyclist for both parts was 25km/h. What was the total distance of both parts, if the second part was 38.5km shorter than the first part.
asked Jan 4 in Word Problem Answers by anonymous

Your answer

Your name to display (optional):
Privacy: Your email address will only be used for sending these notifications.
Anti-spam verification:

To avoid this verification in future, please log in or register.

2 Answers

answered Jan 5 by Mathical Level 10 User (53,200 points)

Let the distances for the two parts of the journey be F and S, and S=F-38.5.

Let T1 be the time for the first part of the journey and T2 the time for the second part.

F=22T1, S=33T2=F-38.5; F+S=25(T1+T2); 2F-38.5=25(F/22+(F-38.5)/33).

Multiply the last equation by 66: 132F-2541=75F+50F-1925.

(132-75-50)F=2541-1925; 7F=616 and F=88km, so S=F-38.5=49.5km.

Length of 1st part of journey=88km and 2nd part of journey=49.5km.

CHECK

T1=88/22=4hr; T2=49.5/33=1.5hr. T1+T2=5.5hr; total distance=137.5km.

Average speed=137.5/5.5=25km/hr. So average speed checks out.

answered Jan 5 by Rod Top Rated User (415,140 points)
Welcome to MathHomeworkAnswers.org, where students, teachers and math enthusiasts can ask and answer any math question. Get help and answers to any math problem including algebra, trigonometry, geometry, calculus, trigonometry, fractions, solving expression, simplifying expressions and more. Get answers to math questions. Help is always 100% free!
77,816 questions
81,356 answers
1,764 comments
60,348 users